Välsmakande muffins

cupcakesÄr det något som vi svenskar tycker om så är det våra bakverk och ett bakverk som är populärare än någonsin är enkla, men ack så goda, muffins.

När bageriet Cupcake STHLM öppnade sin andra butik på Södermalm i Stockholm, var det många som jublade eftersom företaget gjort sig kända för att producera goda muffins både enligt amerikanska och svenska recept. Men om du är sugen på goda muffins behöver inte inte ta dig till ett bageri, för det går lika bra att baka välsmakande muffins hemma i köket. Det är bara att dra fram muffinsformar och sätta igång! Ett tips för att höja smakupplevelsen är till exempel att fylla muffinsen med valfritt innehåll såsom blåbär, hallon eller kanske chokladbitar och sedan göra egen glasyr eller spritsa grädde uppepå – då både smakar de godare och ser vackrare ut. Men något som är viktigt att komma ihåg är att följa sitt grundrecept till punkt och pricka så att man får rätt konsistens och inte bara en smetig sörja.

Enkelt muffinrecept

Det som du behöver för att tillaga muffins är 230 gram smör, 200 gram socker, 4 stycken ägg, 430 gram vetemjöl och en tesked bakpulver. Sedan vispar du ihop smör och socker samtidigt som du rör ner äggen ett efter ett och när detta är gjort är det dags att blanda i mjöl och bakpulver. Det enklaste sättet att göra det på för att slippa jobbiga klumpar är att sikta mjöl och bakpulvret tillsammans genom en sil. När allt är blandat är det dags att smaksätta på det sätt man föredrar med exempelvis citronskal, vanilj, nötter eller vad man nu känner för. Sen är det bara att hälla i smeten i muffinformarna som man fyller upp till hälften då bakpulvret gör att muffinsen reser sig när de gräddas – vilket du gör i ugnen på 190 grader under cirka 20 – 25 minuter (Källa). Kom även ihåg att alla ingredienser går att finna i det ekologiska sortimentet på din lokala butik så blir 2015 precis ett lika starkt år för ekologisk mat som år 2014 var!