Ekologisk märkning av restauranger

Fram tills nyligen var det förbjudet av Livsmedelsverket för restauranger och caféer att marknadsföra på sina restauranger att de använder sig av ekologiska produkter i sina maträtter och drycker. Däremot har det varit fritt fram för livsmedelsbutiker att ha skyltar framme som säger att de är en ekologisk butik med enbart eller delvis enbart ekologiska varor, skriver sr.se. 

I juli i år ändrade sig dock Livsmedelsverket och har nu gått med på att även restauranger och caféer ska få ha skyltar uppe som indikerar att de serverar rätter tillagade på ekologiska råvaror samt marknadsföra på hemsidor och annan media om att de är KRAV-märkta. Det största problemet anser många restaurangägare är att det kostar så pass mycket mer att använda sig av ekologiska varor men det är inga kunder som känner till det, så det har känts lite som att de kastar pärlor till svin då kunderna inte alltid känner kvalitetsskillnaden i smaken. Självklart finns det andra fördelar, främst för hälsa och miljö, att använda sig av ekologiska produkter men vinstmarginalen för restauranger och caféer är sällan särskilt stor att den extra marknadsföringsmöjligheten för att få fler gäster som väljer ekologiskt kan vara betydande för en restaurang.

KRAV har nu i samarbete med Whiteguide, som listar de bästa restaurangerna i världen, tagit fram en lista med de restauranger som klassar sig som ekologiska. I år är hela 31 restauranger KRAV-märkta av Whiteguides lista av de 598 bästa restaurangerna i Sverige, det är 12 fler än förra årets lista. Restaurangerna kan certifieras med klass 1, 2 eller 3 beroende på om 25%, 50% eller 90% av de inköpta livsmedlen som används i maten är ekologiska. Vill du läsa mer om KRAV-märkning kan du besöka deras hemsida.

Whiteguide listar de absolut bästa restaurangerna i Sverige och kraven är väldigt höga och att äta på dessa ställen brukar både kosta en del och det brukar vara lång väntetid på att få bord. Men om man vill hitta andra restauranger som satsar på ekologisk mat i ett specifikt område i Stockholm så kan man besöka restaurangguiden Restauranger Stockholm, restaurangerstockholm.nu, som har en stor variation av olika restauranger och man kan välja vilket område man är intresserad av eller andra olika sökkriterier. Vad som är bra med guiden är att den dels talar om maten men även vad de tycker om besöket i övrigt, det kan vara en rätt rolig läsning.

Med den här glada nyheten kan man hoppas att fler restauranger och caféer väljer att använda sig av mer ekologiska livsmedel när de får marknadsföra det för sina kunder eftersom det är en livsviktig förändring att vi går till en mer hållbar konsumtion av mat för vår framtida miljö skull och för vår egen hälsas skull.