Lär dig hållbarstid för fryst mat

frysAtt frysa in mat är något som de allra flesta gör ett antal gånger i veckan. Men det många kan vara osäkra på är hur länge maten håller.

Det finns många sätt att lösa mat som blir över. Vissa äter upp den direkt eller gör matlådor medan andra väljer att frysa ner maten. Att höra en röst utifrån köket ”Ja, frys in maten” är allt annat än ovanligt. Men för att kunna utnyttja den här fryskonsten till fullo är det också bra att veta hur länge man kan frysa in något.

Allt beror på utvald mat

En enkel tumregel är att olika maträtter går att frysa ner olika länge. Det är troligtvis välkänt att det många tips om överlevnad berättar om att man ofta ska ha nedfryst mat någonstans. Men då måste man också veta hur länge maten har varit i frysen.

Som utgångspunkt kan man ha att protein, framför allt kött, går att ha nedfryst länge. När det kommer till hönsfågel och hjort kan det vara nedfryst i upp till två år. Det innebär att det är mat som i vardagen inte kommer ställa till med några som helst problem. Samtidigt kan det användas längre fram i tiden om man verkligen behöver det.

Annars är lamm och nötkött något som också gör att frysa ner under en längre tid. Det varierar ofta på hur man fryst ner köttet och fetthalt med mera. Men upp till ett år är inte ovanligt.

Produkterna som skiljer sig

Men bara för att det finns mycket mat man kan frysa ner länge betyder det inte att all mat är sån. Gällande mager fisk är det något man måste se upp för. Den håller upp till två månader, sedan börjar det bli värre.

Tittar man tillagade maträtter och bakverk är det också något som man också ska se upp med. Här är hållbartiden i frysen upp till tre månader. Vill man istället frysa ner något som verkligen håller bör man alltså fokusera på kött. Men även grönsaker. Det allra flesta gröna i köket kan man frysa ner i runt ett år.