Regeringen satsar 25 miljoner på ekologiskt jordbruk

field-corn-air-frisch-158827Goda nyheter runt hörnet. Regeringen har nu gått ut med att de ska satsa på produktionen a ekologiska livsmedel i landet. Under 2018 ska de lägga 25 miljoner kronor för att stötta omställning av konventionellt jordbruk till att jordbruk ska bli ekologiskt. 

Ekologiskt är bättre, och det är nu också på sätt och vis konstaterat av regeringen. För annars skulle nog inte en sådan stor satsning på ekologiskt jordbruk komma att bli aktuellt. Och målet är att 30 procent av svensk jordbruksmark ska vara ekologiskt certifierad år 20130. Dessutom vill man att 60 procent av livsmedelskonsumtionen år 2030 utgöras av ekologiskt certifierade livsmedel.

Konsumenternas efterfrågan har ökat kraftigt

Förmodligen beror Regeringens beslut på att konsumenternas efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökar markant de senaste tre åren. Och samtidigt har den ekologiska produktionen i landet ökat, men inte tillräckligt för att efterfrågan ska tillgodoses. Det är precis det som nu ska förändras, med start från nästa år. Och om landets jordbruk kan omvandlas till ekologiska i större mån så leder det till en ökat hållbar tillväxt i landet, samt det bidrar till jobb.

”Ekologisk produktion och konsumtion har betydelse inte bara för miljön utan för tillväxten och sysselsättningen i hela Sverige”, säger miljöministern, enligt Regeringens pressmeddelande.

Dyrt för lantbrukare att ställa om utan hjälp

Varför kan inte lantbrukarna klara detta utan regeringens pengar, undrar säkert många. Det beror på att det är dyrt att ställa om sitt lantbruk till ekologiskt. Det kan även innebära ett risktagande för den enskilde företagaren ekonomiskt och det tar två år innan en produkt kan bli ekologiskt certifierad. Därför är det bra att Regeringen går in med pengar för att stötta. Dessutom pratas det om att summan ska höjas till 50 miljoner 2019 och 100 miljoner 2020.