Att frysa in – bra för miljön och plånboken

Att frysa in mat är bekvämt och gör det lätt att förbereda och planera sina matvanor. Men vilken mat ska man, och vilken ska man inte, frysa in? Och hur länge håller maten efter att man lagt den i frysen?

 

Att frysa in maten du inte äter upp direkt minskar svinnet. Och blir det fullt i frysen kan du alltid öka på utrymmet med, till exempel, en Cylinda frysbox. I frysen förlängs matens hållbarhet dramatiskt: de flesta typer av frukt, bär, och grönsaker klarar sig upp till 12 månader i frysen. Detsamma gäller bröd och magert kött som kyckling, vilt, lamm och viss fisk. Mat med ett högt fettinnehåll klarar sig generellt inte lika länge: fetare kött och färs blir dåligt efter 6 månader, fläsk efter 4 månader, kakor och bullar efter 3 månader – likaså fet fisk – som lax, till exempel.

 

Det du inte visste att du kunde frysa

 

Släng aldrig mat i onödan – släng in den i frysen istället. Här är några otippade råvaror som du kanske aldrig vetat om att man kan frysa in utan problem:

 

  • Nötter. Det går utmärkt att frysa nötter. Deras hållbarhet förbättras av kylan bevarar deras oljerika innehåll.

 

  • Ägg. Vätska expanderar när man fryser den, därför är det viktigt att först knäcka och vispa äggen. Därefter kan portionera ut dem i en isbitsform.

 

  • Vitlök. Ett tips är att skiva vitlöken i olivolja och sedan stoppa den i frysen. Olja fryser inte, och gör det enkelt att portionera vid matlagningen.

 

  • Ris. Man kan enkelt förkoka och frysa ris och andra spannmål. Och sedan paketera det som enstaka portioner. Mycket smidigare och miljösmartare än att behöva koka nytt vid varje måltid. Perfekt för ensamhushåll!

 

  • Avokado. Ja – du läste rätt. Frukten som är omöjliga att avgöra om den är mogen och som blir oaptitligt brun efter en timme i kylen funkar utmärkt att lägga i frysen. Tricket är att mosa den, tillsätta lite citrus och lägga den i en lufttät förpackning.

 

Även om frysen är ett fantastiskt hjälpmedel finns det mat som inte mår bra av att frysas in. Till exempel: mejeriprodukter som grädde, yoghurt och mjuka ostar, friterad mat, såser som retts med mjöl eller majsstärkelse, såväl som frukt och grönt med högt vatteninnehåll.