Starta ekologiskt café

Det ekologiska har varit på stark frammarsch en lång tid nu. Och det märks inte minst på nya caféer och restauranger som startar upp med närodlat som nisch. Funderar du också att haka på trenden och starta upp ett eko-café med rustik inredning och välsmakande meny från närtrakten? Då är det hög tid att spärra upp ögonen och läsa vidare.

Vid uppstarten av alla kaféer gäller det att planera och hålla sig till budgeten. Många inventarier ska införskaffas, lokal ska hyras och tillstånd ska fixas. En stor del handlar om inredning och menyerna och då kan du vända dig till PEN products som har allt som krävs för en lyckad start.

röda blommorInreda ekologiskt? Går det?

Att menyn kan vara ekologiskt, det är man ju införstådd med. Men kan man inreda ett café ekologiskt? Ja visst, i alla fall till viss del. Du kan göra interiören mycket rustik och ta in saker från naturen. Snickra ihop egna bord och stolar eller använda fårskinnsfällar från någon bondes får i närheten. Det är också en idé att köpa saker Fairtrade, som korgar och tillbehör som tillverkats på sjyssta villkor. Att inreda ekologiskt innebär inte bara att saker och ting är hemmagjorda eller närproducerade, utan också om att bakgrunden och tillverkningen gått rätt till.

 

– Jag är övertygad om att vi står inför ett stort skifte i synen på konsumtionen. Vi är trötta på massproduktion från Kina, känner oss mätta och nästan illamående när vi tänker på hur ohållbar vår konsumtion är och allt fler börjar därför se över sina inköp, säger Sofia Hagelin, presschef hos Tradera.

 

Ett ekologiskt café har dock ofta en inredning som för tankarna till naturen och miljön. Använd naturfärger som beige, grått, ockra och brunt samt gröna nyanser. Ta in egenplockade blommor på caféborden och se till att använda kassar och förpackningar som är snälla mot miljön.