Matkassar som minskar svinnet

Det är inte bara du som känner dig lite vilsen när det kommer till alla recept på gulbetor, grönkål och pumpor. Det låter ju jättegott, nyttigt och spännande att tänka mer säsongsbaserat. Problemet är kanske inte alltid att hålla koll på alla råvaror, men snarare att hitta en butik nära dig som faktiskt säljer säsongsbaserat.

Matsvinnet – klimathotets okrönte konung. Vi har alla träffat honom och känner honom allt för väl. Vi vandrar längs affärernas rader av grönsaker och frukter och funderar på vad som händer med det där halvgamla äpplet som ingen tänker köpa. Många glömmer bort att en beställd (gärna ekologisk) matkasse faktiskt innebär mindre matsvinn. Varför? Det är rätt enkelt.

Minska på matsvinnet

Det är i hushållen och skolan som den största andelen matsvinn äger rum, kan man höra om i Sveriges Radio. 45 kilo mat per person och år, bara i Sverige. På olika ställen försöker även livsmedelsaffärerna att minska på sitt svinn genom att låta gammal mat stå kvar på hyllorna. I Frankrike är det olagligt med svinn. Det är oroväckande siffror, men inte alls omöjligt att vända på trenden. Det handlar mycket om hur måltiderna planeras.

Med en ekologisk matkasse får du hem säsongsbaserade grönsaker och tillhörande recept. Istället för att lämna matplaneringen åt sitt eget öde (vi vet hur veckoinspirationen kan svikta), lämna den istället åt leverantören. Den åtar sig att planera åt dig. Används citronskal i pastan kommer med säkerhet citronsaften att utnyttjas vid nästa recept. Det är så enkelt att låta någon annan sköta planeringen, och du minskar samtidigt på matsvinnet.

Hemma kan du i lugn och ro beställa en matkasse anpassad efter ditt eget tycke; du kan välja vegetariskt eller med kött, för hela familjen eller för ett singelhushåll. Har du inte redan följt med i trenden är det god tid att börja!