Ekologiskt är bättre

I dag skriver vi sedvanligt om ekologiska produkter, med fokus på vin, mjölk och hur vi i Sverige köper allt mer ekologiska matvaror. Kommer vi gå om Danmark och vara det land som omsätter mest ekologiska produkter per capita?

Ekologiska varor är allt mer populära, från mat till vin och allt däremellan. På http://www.vingruppen.se/Wineworld/Champagne hittar du allt från mousserande Champagne till just flertalet populära ekologiska viner. Ett glas vin till maten minskar vidare risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en ny studie som vi kan läsa om här i en artikel i Expressen. Sedan skadar det ju inte om vinet dessutom är producerat på ett ekologiskt vis.

I en nyhet som vi kan läsa i Dagens Nyheter berättas det om hur den svenska försäljningen av ekologiska livsmedel ökade snabbast i världen under 2015, med hela 39 procent. Det är rekord hittills och i pengavärde hela sex miljarder kronor värt. Men det är fortfarande i Danmark man köper mest ekologisk mat när det kommer till att jämföra länder emellan, vi får se vad detta år 2016 har för spurtsträckor i samma område.

Ekologisk mjölk har mer omega-3 i sig

Samtidigt kan vi läsa i Svenska Dagbladet att ekologisk mjölk är kartlagt hälsosammare än ”vanlig” mjölk. Det är nämligen så att ekologisk mjölk innehåller fettsyror med omega-3, en typ av fett som kopplas samman med bättre hjärthälsa enligt andra studier. Det ligger tydligen i balansen mellan just omega-3 och omega-6 där den ekologiska mjölken har en med fördelaktig sådan. Omega-3 är vidare den olja som är mest hjälpsam i våra kroppar, när det kommer till just hjärtat med sina klaffar, till ögonlock men också till hjärnan.

En förklaring till varför ekologisk mjölk har bättre balans av omega-fettsyror i sig är att korna äter bättre foder, de går nämligen ute och betar, som en del av kravet i att det ska klassas som ekologiskt. Att certifieringen inte devalveras utan hålls på sin plats, samt är tillförlitlig, är en viktig fråga i ekobranschen.

Sedan är det alltid en kostnadsfråga om man köper ekologiska produkter eller inte, de viktigaste att köpa ekologiskt sägs vara kaffe, choklad och banan – det är varor som nog de flesta kan tänka sig att lägga en extra peng på framför andra matvaror.