Klimatsmart och nyttigt – odla ekologiskt!

Att vi bryr oss om vår miljö och är mer medvetna om vilka avtryck vi lämnar på vår jord idag har nog inte undgått någon. Många ställer om till ekologisk odling idag. Vad innebär egentligen detta och hur lyckas du med din odling hemma i trädgården?

Vill du bli mer klimatsmart och odla dina grödor hemma? Innan du börjar besök Gardenstore här och skaffa allt du behöver för att lyckas i trädgården. Ekologisk odling syftar till att med hänsyn till naturen undvika kemikalier och bekämpningsmedel. Oavsett om du sätter dina grönsaker i pallkragen hemma i trädgården, växthuset eller ute på åkern så är du med och bidrar till en hållbarare miljö.

”Att odla sin egen mat. Det låter romantiskt. Och det är fullt möjligt även om det kräver en hel del arbete” Läs mer här, för även om det krävs lite jobb med en ekologisk odling så kan det vara en ren njutningatt plocka dina egna giftfria grönsaker och kryddor.

Såhär kommer du igång

Odla ekologiskt behöver inte vara krångligare än traditionell odling. Bestäm först vad du vill sätta i jorden. Potatis, morötter eller kanske kryddor? Anpassa växterna efter läget och tänk på förhållandet väder, sol och vind. Se även till att dina grödor får stå i rymliga kärl och använd ekologisk jord och näring. Det finns många tips för dig som nybörjare att ta hjälp av.

Tips att tänka på

Precis som vid allt typ av odling riskerar även dina ekologiska grödor att drabbas av ohyra och växtsjukdomar. Ett tips är att tänka på att om dina växter tillhör samma familj som exempelvis potatis och aubergine gör, så kan de smitta varandra med samma sjukdomar. Plantera dem därför inte för tätt. Var även snabb med att plocka bort skadedjur när du upptäcker dem.