Få perfekt syn, går det?

Alla med minsta lilla synfel drömmer om den perfekta synen och ett liv utan varken glasögon eller linser. Och visst finns det åtgärder man själv kan ta för att bättra sin syn, men allt som glimmar är inte guld som man brukar säga – så att lita blint på allt som påstås vara bra ska man inte göra, det gäller att vara kritisk.

böcker och glasögonAtt man kan bättra sin syn, ja det stämmer men att helt och hållet bota sitt synfel utan minst hjälpmedel är en myt. Dock finns personer som försöker lura i människor att alla typer av synfel gör att råda bot på och en sådan organisation har tidningen Expressen granskat. Den rörelsen kallar sig ”Naturlig syn” och utlovar perfekt syn på naturlig väg på ett lätt, effektivt sätt med snabba resultat – låter det för bra för att vara sant? Ja det är också vad det är. Enligt ögonprofessorn Jan Ygge handlar detta om en avancerad form av kvacksalveri. Så hur ska man då göra om man vill blir av med sina synfel och på sikt även slippa sina glasögon?

Få bättre syn

Vägen till perfekt syn är inte den lättaste, men det går att uppnå. Genom ögonoperation. Hos Lirema ögonklinik i Stockholm behandlar man en rad olika synfel, men det är dock inte alla patienter vars syn faktiskt lämpar sig för varken FS-LASIK och LASEK, vilka är de vanligaste metoderna för att behandla synfel på. Så det är också något som man måste vara medveten om när man vill göra sig av med glasögonen och linserna en gång för alla. Sen om man bara har ett mindre synfel eller kanske oroar sig för sämre syn med åldern så finns också en del bra saker i matväg som man kan äta i förebyggande syfte såsom blåbär vilket Sveriges Radio tipsar om. Men blåbär är heller inte det enda man kan stoppa i sig, utan det finns flera bär, frukter och grönsaker som ger bra effekt på synen – hemligheten bakom stavas nämligen A-vitamin. Brist på denna vitamin är till exempel en ledande orsak till blindhet, berättar Karin Friis, legitimerad dietist och kiropraktor, för Aftonbladet.