Massage har många fördelar när det kommer till hälsoaspekter. Till exempel kan taktil massage öka självkänslan, lugnet och förbättra sömnen.
Visste du att både promenader och massage lugnar dementa och gör att de behöver mindre sömnmedel och andra mediciner? Med en massagebänk från Fyndiq kan du massera hemifrån, eller i egen firma. Kanske får du själv massage av din partner och då är det skönt att ha en proffsig bänk att ligga på för att verkligen få rätt stöd i ländrygg och nacke.
Massage lugnar dementa
I en artikel i Norrtelje Tidning går det att läsa om hur boende på ett äldreboende idag klarar sig med färre läkemedel än för bara några år sedan. Det tror vårdbolaget som driver äldreboendet beror på att de satsat mycket mer på aktiviteter, för att minska behovet av just läkemedel och som lugnar eller söver. En av aktiviteterna är taktilmassage. En annan är promenader. Det bemöter oro, sömnstörningar, aggressivitet och vandringsbeteende.
Även i 1177 Vårdguiden går det att läsa om hur mjuk, taktil massage hjälper demenssjuka. Det har flera bra effekter, som att lugna, trösta och minska smärta. Det handlar också om att vara sedd, hörd och berörd. Taktil massage utförs med varm, inoljad hand i en lugn rytm efter ett strukturerat mönster. Det ger större förmåga till kommunikation, bättre koncentration, stärkt kroppsuppfattning, bättre sömn och bättre självkänsla.
Saker du själv kan göra för att minska risken för att drabbas av demens är att hålla koll på din hörsel, eftersom dålig hörsel ger ökad risk för demenssjukdomar, lär dig nya saker för att skapa en mer motståndskraftig hjärna, sluta röka, behandla depression eftersom detta kan leda till demens, motionera och träna – gärna varje dag, håll ditt blodtryck i schack, var social och försök hålla vikten. Det tros finnas ett samband mellan övervikt och demenssjukdom enligt forskare på Karolinska, som har sett att fetma och övervikt i medelåldern är en riskfaktor. Var även noga med blodsockret, eftersom hög insulinproduktion ökar risken för demenssjukdom och Alzheimers. Mer om detta och hur du själv kan påverka din hälsa, även på äldre dar, kan du läsa om här i denna artikel från Expressen.