Använd ekologiska äpplen

Frukt är nyttigt, det vet vi. Och eftersom frukt kommer mer eller mindre direkt från träden, och inte processas som många andra livsmedel, är det dessutom miljösmart. Därför bör vi äta mer frukt, men den bör vara ekologisk.

Många frukter, däribland citrusfrukter, bananer och vindruvor, besprutas med starka bekämpningsmedel som finns kvar i frukterna även om man skalar dem. Det visar en undersökning som Naturskyddsföreningen har tagit fram. Därför är det bäst att välja ekologisk frukt. Även svensk frukt, som inte odlats ekologiskt, besprutas nämligen.

Svensk frukt har dock fördelen att den inte transporterats så långt. Därför bör man välja svensk, ekologisk frukt när man kan. Hittar man inte det man söker i affären kan man fråga någon som har fruktträd i sin trädgård. De kanske har mer frukt än vad de själva äter på sina träd.

Vilken frukt man väljer är naturligtvis en smaksak. Äpplen har dock den stora fördelen att de kan ätas som de är, konserveras på olika sätt och dessutom användas i matlagningen.

Ugnspannkaka

En rätt som kan serveras både som efterrätt eller som huvudrätt är ugnspannkaka. Den kan smaksättas med äpplen, nötter och rivna rotsaker som morötter. Vad man väljer beror på hur man kommer att servera ugnspannkakan.

När man gör ugnspannkaka kan man utgå från sitt favoritrecept på vanliga pannkakor, men lägga till minst ett ägg. Grädda smeten i en smord form tillsammans med smaksättningen, 25-30 minuter på 200 graders ugnsvärme.

Om ugnspannkakan serveras som huvudrätt kan man servera den med lingonsylt och riven vitkål. Serveras den som efterrätt kan man välja körsbärssylt istället.

Quinoasallad

Om man har fler äpplen, som man inte vet vad man ska göra med, kan man servera en quinoasallad med äpple före ugnspannkakan. Koka quinoan i buljong enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs också äpple och strimlad purjolök i olja i en stekpanna. Blanda quinoa med äpple och lök, smaksätt med vinägrett och eventuellt fetaost, tofu, skinka eller kräftstjärtar. Servera med bröd, och vitt vin eller vatten.