Protein i maten smakar gott!

I detta inlägg listar vi vegetariska proteinrika näringskällor, här kan du läsa om det som ger samma effekt som kött, fast på ett mycket nyttigare och finurligare sätt!

Vi har tidigare skrivit om muffins, något som är väldigt populärt att både baka och givetvis äta i det avlånga landet Sverige. I detta inlägg kommer vi ha ett lite annat fokus och istället vända tillbaka till mat och närmare bestämt viktiga proteinkällor.

Det är i Svd som den nyligen publicerade artikeln kan hittas. Här listas de tio bästa vegetariska proteinkällorna. För visst finns det protein i annat än från animaliska produkter så som kött. Protein behövs för att bygga upp och underhålla kroppens celler och organ, men också för att ge energi, sedan är det allra bäst för fertila kvinnor och växande barn.

Från gröna ärtor till chiafrön

En lite överrankande proteinkälla är faktiskt gröna ärtor. Ja du hörde rätt, det där som en som barn gärna pillade bort från tallriken och mosade sönder med en gaffel – i hopp om att slippa äta. Ärtor är väldigt bra på flera olika sätt, cirkulationssystemet i kroppen tackar nämligen inte gärna nej till dessa gröna små underbarn, inte heller blodet och hjärnan. Ärtor är förutom proteinrika även fyllda av vitaminer, järn och mang11977888-green-peasan. Nyttigt alltså!

Sedan lite mindre överraskande, är det mycket med protein i quinoa, örten som totalt kommit in i svenska hem och blivit superpopulär. Grödan är besläktad med både rödbeta och spenat, även om det verkligen inte går att skönja. Det finns i flera olika färger och storlekar. Denna produkt är även helt fri från gluten – vilket är en stor bonus för många glutenintoleranta därute.

Glädjande nog är också jordnötssmör en källa till rikligt med protein. Även vitamin B3 – niacin, är existerande i denna ljusbruna kräm med distinkt smak. Även så är kikärtor och hampa fyllda med protein, och dessa har blivit mer och mer vanliga i våra svenska (vita, lantliga) kök. Sedan kommer också chia in på listan, fröet som totalt vunnit våra pumpande hjärtan, vänlig i både smoothies, bröd, gröt och yoghurt. Solrosfröna får vi förstås inte glömma, men heller inte mandelmjölk som förvisso inte är miljövänligt att importera men som är ett bra alternativ till till exempel komjölk.